top of page

Tekoäly hakukoneessa - miten tietoa haetaan tulevaisuudessa?

Hakukoneet ovat vakiinnuttaneet paikkansa internetin käyttöliittymänä. Nykyisin lähes kaikki lähtevät liikkeelle hakukoneesta, kun halutaan etsiä tietoa tai löytää jokin tuote tai palvelu.

Google on pitkään hallinnut hakukonemarkkinoita, mutta uusia haastajia on ilmaantunut. Yksi merkittävimmistä kilpailijoista on Microsoftin kehittämä ChatGPT, joka käyttää tekoälyä hakukoneessa, hakutulosten tuottamisessa. Googlen vastaus tähän on Magi-projekti, jonka odotetaan julkaisevan tekoälyllä toimivan hakukoneen toukokuussa.



Millainen on tekoälyllä toimivan hakukoneen käyttökokemus?


Tekoälyllä toimivat hakukoneet tarjoavat huomattavasti perinteistä hakukonetta personoidumman ja käyttäjäystävällisemmän käyttökokemuksen. Se on mahdollista, koska tekoäly osaa analysoida käyttäjän käyttäytymistä personoidun datan perusteella, ja tarjota sen myötä hänen tarpeisiinsa parhaiten sopivaa sisältöä.


Esimerkiksi, jos käyttäjä hakee matkavinkkejä tulevalle lomalle, tekoäly voi tarjota hänelle personoidun listan suosituimmista matkakohteista, jotka vastaavat hänen toiveitaan.


Tekoälyllä toimivat hakukoneet tarjoavat käyttäjille astetta interaktiivisemman, keskustelu- ja chat-pohjaisen hakukokemuksen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yksinkertaisen tekstihaun sijaan käyttäjä voi keskustella hakukoneen kanssa ja saada vastauksia kysymyksiinsä reaaliajassa.


Esimerkiksi, jos käyttäjä etsii parasta ravintolaa tietystä kaupungista, tekoäly voi tarjota hänelle listan suosituimmista ravintoloista kyseisessä kaupungissa ja kertoa niiden aukioloajat, hintatason sekä käyttäjien antamat arvostelut. Käyttäjä voi jatkaa keskustelua ja kysyä tekoälyltä lisätietoja kiinnostavasta ravintolasta tai pyytää tarkentamaan tietoja jo ennen kuin menee ravintolan web-sivulle.


Pitääkö yritysten muuttaa SEO-strategiaa?


Lyhyesti vastattuna: kyllä pitää. Tekoälyllä toimivat hakukoneet tulevat vaikuttamaan siihen miten hakukone toimii, ja sen myötä myös hakukoneoptimointiin eli SEO:iin. Perinteiset SEO-menetelmät eivät välttämättä enää ole riittäviä tekoälyllä toimivissa hakukoneissa, sillä tekoäly käyttää pelkkien avainsanoja sijaan enemmän keskusteluja ja kysymyksiä. Yritysten, jotka haluavat näkyä Magi-hakukoneessa tai vastaavissa, täytyy mukauttaa SEO-strategiotaan, niin että ne osaavat tukea interaktiivisempaa hakukäyttäytymistä.


Tekoälyllä toimiva hakukone muuttaa siis hauissa käytettävien hakusanojen käyttöä. Perinteisten avainsanojen lisäksi hakukone tulee ymmärtämään laajemmin kysymyksiä ja niiden kontekstia, jolloin hakutulokset ovat tarkempia ja relevantimpia.


Esimerkiksi sen sijaan, että käyttäjä etsisi vain "hyvää ravintolaa", tekoälyhakukone pystyy vastaamaan monimutkaisempaan kysymykseen, kuten "Missä on lähin hyvä italialainen ravintola, jossa on tarjolla myös vegaanivaihtoehtoja?"

Magi-projektin myötä hakukoneet kehittyvät kohti entistä personoidumpaa ja interaktiivisempaa käyttäjäkokemusta. Käyttäjä voi esimerkiksi keskustella hakukoneen kanssa ja saada vastauksia omalla äidinkielellään. Hakukoneen avulla voi myös varata hotellin tai lentolipun, tehdä pöytävarauksen ravintolaan tai löytää lähimmän bussipysäkin.


Muutokset hakukoneiden toiminnassa tarkoittavat myös sitä, että yritysten on mukautettava SEO-strategiaansa vastaamaan uusia vaatimuksia. Yritysten on kehitettävä uusia hakumenetelmiä, jotka osaavat optimoida keskusteluja ja kysymyksiä pelkkien avainsanojen sijaan. Tämä on haaste, mutta myös mahdollisuus yrityksille erottautua kilpailijoistaan.


Mitä seuraavaksi tapahtuu?


Tekoälyllä toimiva hakukone tulee mullistamaan hakukokemuksen aivan lähitulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa suuria muutoksia käyttäjäkokemukseen, mutta myös mahdollisuuksia yrityksille erottua kilpailijoistaan. Käyttäjien tarpeet ja odotukset muuttuvat jatkuvasti, ja yritysten on mukauduttava tähän muutokseen kehittämällä uusia SEO-strategioita vastaamaan uusia vaatimuksia. Tämä tarkoittaa myös uusia tapoja ajatella hakukoneoptimointia ja innovatiivisia tapoja hyödyntää tekoälyä hakukoneiden kanssa toimimiseen.


Googlen Magi-projektin julkaisu toukokuussa voi merkitä hakukoneoptimoinnin uuden aikakauden alkua tekoälytekniikan ja henkilökohtaisten käyttökokemusten vetämänä. Vaikka Magi-projekti julkaistaan ensin rajoitetulle käyttäjämäärälle, sen käyttöönotto muissa maissa tulee todennäköisesti olemaan nopeaa.


DigiSampo seuraa hakukonemarkkinoiden kehittymistä ja kehittää SEO-menetelmiään sen mukaan. Jos haluat kysyä meiltä aiheesta lisää ja hankkia koulutusta aiheeseen, ota meihin yhteyttä.

bottom of page