top of page

Avainsanat ja hakukoneoptimointi: Näin löydät oikeat hakutermit

Hakukonemarkkinoinnin avainsanat ovat elintärkeitä digitaalisen markkinoinnin onnistumiselle. Tässä artikkelissa käymme läpi avainsanatutkimuksen merkitystä ja annamme muutamia käytännön esimerkkejä oikeiden avainsanojen löytämisestä eri liiketoiminta-aloilla. Lue lisää ja opi, miten voit optimoida hakukonemarkkinointisi.


Hakukoneoptimointi: miten tehdään google-hakujen avainsanatutkimus seo-optimointia varten

Miksi avainsanat ovat niin tärkeitä?


Onnistuneessa hakukonemarkkinoinnissa avainsanat ovat ratkaisevassa roolissa. Avainsanat ovat niitä sanoja tai lauseita, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät hakukoneissa löytääkseen tuotteitasi tai palveluitasi.


Jotta varmistat näkyvyytesi käyttäjien hauissa, on todella tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ja valita juuri oikeat avainsanat, jotta yrityksesi voi erottua kilpailijoista ja tavoittaa potentiaaliset asiakkaat.


Miten avainsanatutkimuksessa pääsee alkuun?


Avainsanojen tutkiminen alkaa usein kohdeyleisön tunnistamisesta. On tärkeää ymmärtää, millaisia termejä ja lauseita kohdeyleisö käyttää tuotteesi tai palvelusi etsimiseen. Tämä vaihtelee tietysti eri liiketoiminnan alueilla, ja eri toimialoilla on hyvinkin erityyppisiä avainsanatrendejä. Toisissa voidaan selvittää esimerkiksi edullisimpia hintoja, kun taas toisissa keskitytään vaihtoehtoihin ja laatuun. Myös paikkakunta ja sijainti on hyvä ottaa huomioon trendejä havainnoidessa.


Kohdeyleisön käyttäytymistä voi selvittää yksinkertaisilla kyselytutkimuksilla, kysymältä esimerkiksi nykyisiltä asiakkailta millä hakusanoilla he tekisivät Google-haun. Toinen tapa on mennä itse Googlen hakukoneeseen ja selvittää mitä trendaavia hakusanoja Google ehdottaa hakukenttään. Kolmas tapa on katsoa, mitä sanoja kilpailijasi käyttävät Google-mainoksissaan ja kotisivujensa strategisissa sijoitteluissa.


Ensimmäiset avainsanat eli ns. siemenavainsanat


Seuraavaksi on selvitettävä muutama siemenavainsana, joiden pohjalta avainsanatutkimusta tehdän. Jos olet verkkokaupan omistaja, voit valita avainsanoja, jotka liittyvät tuotteisiisi. Esimerkiksi, jos myyt kenkiä, voit käyttää avainsanoja kuten "miesten lenkkarit" tai "naisten saappaat". Avainsanojen tulee olla kohderyhmällesi relevantteja ja niissä tulee olla tarpeeksi hakumäärää, jotta saat riittävästi liikennettä verkkosivuillesi.


Toinen esimerkki voisi olla ravintola-alalta. Ravintolan omistaja voisi pohjata tutkimuksen avainsanoihin, jotka liittyvät sen tarjoamaan ruokalajiin tai ravintolan sijaintiin. Esimerkiksi, jos ravintola sijaitsee Helsingissä, voit käyttää avainsanoja kuten "Helsingin ravintolat" tai "paras pizza Helsingissä". Tämä auttaa potentiaalisia asiakkaita löytämään ravintolan helposti.


Kolmas esimerkki terveys- ja hyvinvointialalta olisi esimerkiksi personal trainer, joka tutkii avainsanoja liittyen liittyvät kuntoiluun ja terveyteen. Avainsanoja voisi olla "kunto-ohjelma aloittelijoille" tai "painonhallintaohjelma". Näiden avainsanojen käyttö auttaa personal traineria tavoittamaan oikean kohdeyleisön ja houkuttelemaan uusia asiakkaita.


Avainsanalistan laatiminen


Kun olet löytänyt muutaman keskeisen avainsanat, voit laajentaa avainsanojen määrää käyttämällä avainsanatyökaluja, kuten Google Keyword Planner. Sen löydät kätevästi osoitteesta ads.google.com. On tärkeää valita avainsanat, jotka ovat kohderyhmällesi relevantteja, mutta joilla on myös tarpeeksi hakuvolyymia, jotta ne voivat tuoda liikennettä verkkosivuillesi.


Kun olet valinnut riittävän määrän avainsanoja, voit edetä seuraavaan vaiheeseen eli hakukoneoptimointiin (SEO). Löydät siitä kirjoittamamme blogikirjoituksen täältä.


Lopuksi, on hyvä seurata ja päivittää avainsanoja jatkuvasti, koska kohdeyleisön hakutottumukset muuttuvat jatkuvasti, ja uusia avainsanoja voi tulla käyttöön. Avainsanojen päivittäminen auttaa pitämään markkinointistrategian ajankohtaisena.


Jos kaipaat sparrausta avainsanojen kanssa tai kokonaisvaltaisempaa avainsanatutkimusta, niin ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme löytämään oikeat avainsanat ja asettamaan ne verkkosivullesi SEO-optimaalisella tavalla.

bottom of page