top of page

Markkinoinnin vuosikello ja miksi sen tekeminen kannattaa?

Updated: Apr 12, 2023

Markkinoinnin vuosikello on nimensä mukaisesti markkinoinnin vuosittaisen suunnittelun työkalu. Sen avulla suunnittelet markkinoinnin tavoitteet, toimenpiteet, mediat sekä budjetit. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan markkinoinnin vuosikelloa, mihin sitä tarvitaan ja miten sellainen tehdään. Saat myös vinkkejä valmiiden pohjien tai mallien löytämiseksi.


Markkinoinnin vuosikello on oikeastaan suunnitelma tai kalenteri, joka auttaa tekemään markkinoinnin aktiviteeteista säännöllisiä, ennakoimaan niiden resurssitarpeita sekä dokumentoimaan markkinoinnin suunnitelmaa.


Vuosikello olla eri muodoissa. Jotkut tykkäävät tehdä sen ympyränmallisen prosessin muotoon, toiset preferoivat taulukkoa. Helppo tapa toteuttaa markkinoinnin vuosikello on tehdä merkinnät tyhjään kalenteriin. Tärkeintä on kuitenkin sen sisältö. Markkinoinnin vuosikelloon kirjataan ylös erilaiset liiketoiminnan ja asiakkaiden kannalta merkittävät ajankohdat, niihin liittyvät kampanjat sekä ajankohtaiset teemat. Vuosikelloon on hyvä sisällyttää myös markkinointikanavat, ja -mediat, tarvittavat resurssit ja assetit sekä markkinoinnin aktiviteeteille varattava budjetti.Miksi markkinoinnin vuosikello kannattaa tehdä?


Markkinoinnin vuosikello auttaa markkinoinnin tavoitteiden saavuttamisessa ja markkinoinnin järjestelmällisyyden parantamisessa. Se myös “pakottaa” tekemään markkinointia ennakkoon suunnitellulla tavalla. Monesti kun esimerkiksi pienyrityksissä markkinointi jää kiireessä muun tekemisen jalkoihin, jos suunnitelmaa ei ole valmiiksi laadittu.


Vuosikello tekee markkinoinnin toteuttamisesta helpompaa, kun tarvittavien resurssien, työajan sekä markkinointiamateriaalien tarpeet ovat jo ennakolta tiedossa. Markkinointimateriaaleja, kuten mainoskuvia, bannereita ja videoita voi tehdä varastoon valmiiksi etukäteen. Markkinoinnin toteuttamisesta kiireisempinä aikoina tulee silloin helpompaa ja vähemmän resursseja vaativaa.


Vuosikellon avulla voi miettiä mihin omat resurssit (työaika, osaaminen) riittää, ja milloin kannattaa käyttää ulkopuolista apua. Monet pienet ja joustavat markkinointitoimistot, DigiSampo mukaan lukien, voivat auttaa toteuttamaan vaikka vain yhtä tiettyä osa-aluetta markkinointisuunnitelmasta. voi auttaa pohtimaan sitä, mitä toimenpiteitä kannattaa tehdä itse ja mitä kannattaisi ulkoistaa. (Psst, ota toki meihin yhteyttä, jos haluat tarkempia tietoja). Ja kun markkinoinnin tekijöitä on useita, auttaa jaettu vuosikello varmistamaan, että kaikki tietävät, mitä milloinkin tapahtuu.


Yksi hyöty markkinoinnin vuosikellosta on myös budjetin allokointi. Vuosikellon avulla voi kohdentaa käytettävissä olevan markkinointibudjetin tehokkaammin vuoden tärkeimpiin tapahtumiin ja kampanjoihin, ja välttyy myöhemmin yllätyksiltä.


Seuraavassa blogikirjoituksessa kerromme, miten markkinoinnin vuosikello käytännössä tehdään. Saat myös linkin valmiiseen suunnittelupohjaan.


Comments


bottom of page