top of page

Tärkeä päivitys verkkosivustojen omistajille: Google Consent Mode V2 astuu pian voimaan

Digitaalisen markkinoinnin kentällä tapahtuu taas ja verkkosivustojen omistajien kannattaa olla valppaana. Erityisesti siinä tapauksessa, jos käyttää kävijöistä kerättyä dataa mainostamisessa ja analytiikassa. Google on nimittäin ilmoittanut uudesta vaatimuksesta, Consent Mode V2:sta, joka astuu voimaan ennen 6.3.2024.Mistä Consent Modessa oikein on kyse?

Consent Mode on järjestelmä, joka kertoo Googlelle, ovatko käyttäjät antaneet suostumuksensa tietojen keräämiseen. Käyttäjien antamien suostumusten perusteella Google Analytics ja Google Ads voivat valita, miten ne keräävät ja hyödyntävät tietoa markkinoinnissaan.

Consent Mode V2 on uusi vaadittava päivitys, tulee olemaan pakollinen, jotta verkkosivustojen mainonta pysyy tehokkaana ja ennen kaikkea lainmukaisena. Vanhemmat Consent Mode asennukset eivät todennäköisesti täytä uusia standardeja ja vaativat siksi tämän päivityksen.

Kaksi eri tasoa: Basic ja Advanced

Consent Mode V2 tarjoaa kaksi vaihtoehtoa: Basic eli perus- ja Advanced eli edistynyt. Perus Consent Mode on yksinkertainen vaihtoehto, jossa seurantatapahtumia lähetetään vain niiltä käyttäjiltä, jotka ovat antaneet suostumuksensa. Tämä tietenkin rajoittaa tietojen saatavuutta mainostus- ja analytiikkatarkoituksiin. Esimerkiksi Google Ads tulee toimimaan rajallisen datan pohjalta, jolloin konversiomäärillä mitatut tulokset saattavat jäädä pienemmiksi. Toisaalta, perus Consent Mode hyvänä puolena on se, että on turvallinen ja noudattaa käyttäjien antamaa suostumusta.

Edistynyt Consent Mode puolestaan lähettää kaikkien tapahtumien tiedot Google Analyticsin ja Google Adsin palveluihin, riippumatta siitä, onko käyttäjä antanut luvan seurantaan vai ei. Malli perustuu siihen, että ns. "luvattomat" tapahtumat lähetetään anonyymisti ja luvan saaneet tapahtumat ns. evästeidentifikaattoreita käyttäen. Edistynyt malli tarjoaa enemmän tietoa konversioiden seurantaan ja mahdollistaa tehokkaamman markkinoinnin ja analytiikan, mutta samalla se on eettisiä hankala, koska dataa kuitenkin kerätään ilman suostumusta. Kumman vaihtoehdon valitsen? Kun valitsee Consent Moden vaihtoehtojen välillä, kannattaa huomioida ainakin nämä asiat:


  1. Datan tarve ja käyttö: Mitä ja miten paljon dataa tarvitsee kerätä? Pärjäätkö perus Consent Moden rajallisilla tiedoilla vai tarvitsetko enemmän dataa esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen tai analytiikan tietojen tarkkuuden parantamiseen?

  2. Eettiset näkökohdat: Edistynyt Consent Mode kerää kaikki tiedot, vaikka käyttäjät eivät olisi antaneet suostumustaan. Onko se oikein vai ei? Tietojen loppukäyttäjä voi valinnallaan vaikuttaa osaltaan tähän eettiseen kysymykseen.

  3. Käyttäjien kokemus: Perus Consent Mode voi tarjota suojatumman käyttäjäkokemuksen niille, jotka eivät halua antaa suostumustaan tietojen keräämiseen, koska heitä ei seurata evästeiden avulla. Toisaalta, edistynyt Consent Mode voi mahdollistaa tarkemman ja personoidumman käyttäjäkokemuksen niille, jotka antavat suostumuksensa.

Tarvittavat toimenpiteet verkkosivustojen omistajilta Consent Mode otetaan käyttöön helpoimmin Tag Managerin kautta.


Jos et ole vielä varma, onko verkkosivustosi päivitetty uusimpien vaatimusten mukaisesti, kannattaa tarkistaa asian mahdollisimman pian. Vanhemmat asennukset eivät todennäköisesti täytä uusia standardeja.

Jos tarvitset apua tai ohjeita tämän asian kanssa, digitaalisen markkinoinnin asiantuntijat voivat auttaa sinua päivittämään verkkosivustosi asianmukaisesti.

16 views0 comments

Komentarze


bottom of page