Hyvän Facebook-mainoksen kriteerit

Facebook on ylivoimaisesti suurin ja käytetyin sosiaalinen media Suomessa. Sillä on maassamme yli 2,5 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joista yli 80% lukee newsfeediään päivittäin. Harva media tavoittaa yleisöään noin tehokkaasti. Siksipä fiksun yrityksen kannattaa ottaa Facebookin yhdeksi keskeiseksi digimarkkinoinnin työkaluksi.


Olipa Facebookiin tehtävä mainos ns. orgaaninen eli esim. omalle FB-sivulle tehtävä postaus, tai maksullinen mainos, sen tekemisessä kannattaa käyttää hieman aikaa ja miettiä seuraava check-lista läpi.


Kannattaa tarkastaa aina että mainostarkoitukseen tehty Facebook-postaus (tai maksettu mainos) täyttää ainakin nämä neljä kriteeriä.


1) Se on visuaalinen.

Facebook suosii visuaalista sisältöä algoritmissaan, eli antaa sille enemmän näkyvyyttä. Sen lisäksi visuaalinen sisältö myös muistetaan ja jaetaan todennäköisemmin. Facebook-markkinoijalle tämä on tärkeä oppi: riippumatta siitä minkälaisesta mainoksesta on kyse, siinä olevan kuvan on oltava visuaalisesti houkutteleva.

Optimaalinen koko uutiskuvien valokuvamainoksille on 1200 x 628 pikseliä, muussa tapauksessa kuva rajautuu. Jos rajaat kuvaa itse niin pidä huolta, että kohdeyleisö näkee kuvassa keskeisimpänä juuri sen, mikä vastaa heidän tarpeitaan, tai mikä kiinnostaa heitä eniten.


2) Se on merkityksellinen.

Merkityksellisyys on kriittinen tekijä menestyksen kannalta, kun teet Facebook-mainontaa. Muista, että maksat rahaa aina, kun joku katsoo tai klikkaa mainostasi (riippuen käytössä olevista asetuksista). Jos näytät mainoksia, jotka eivät ole kohderyhmän kannalta tärkeitä, tuhlaat aikaa ja rahaa, eivätkä todennäköisesti näe saavuta tuloksia mainonnalla.


Facebook antaa mainoksellesi relevanssipisteet, jotka kertovat kuinka hyvin mainoksesi ”uppoaa” kohdeyleisöönsä. Mitä osuvampia mainoksen kuva, copy-teksti ja sen kohdesivu on yleisöllesi, sitä korkeammat ovat relevanssipisteet - ja sitä edullisemmin Facebook näyttää mainostasi.


3) Se tarjoaa houkuttelevaa lisäarvoa.

Lisäarvo kertoo lukijalle, miksi heidän pitäisi napsauttaa mainostasi saadakseen lisätietoja tuotteestasi. Miten tuote tai palvelu eroaa muista? Miksi katsoja klikkaisi mainostasi nähdäksesi verkkosivustosi?


Lisäarvoehdotuksesi pitäisi olla uskottava. Sanomalla, että sinulla on maailman paras tuote, et välttämättä vielä saa ihmisiä tulemaan yrityksesi sivulle. Mainos tehoaa paremmin, jos tarjoat katsojalle jotain konkreettista hyötyä, esimerkiksi 10% alennusta. Voit myös lisätä mainokseen ns. "sosiaalisia todisteita", kuten esimerkiksi "Tuotteellamme on jo yli 10,000 tyytyväistä käyttäjää! Tule sinäkin kokeilemaan tänään, ja saat 10% alennuksen tilauksestasi".


4) Siinä on selkeä toimintakehoite.

Kaunis ja asianmukainen mainos on hyvä juttu, mutta ilman toimintakehoitetta (call-to-action), potentiaalinen asiakkaasi ei ehkä tiedä, mitä hänen pitäisi tehdä seuraavaksi. Ihmiset myöskin usein alitajuisesti tekevät, mitä heiltä pyydetään.

Lisää mainokseesi kehoite, kuten "Osta nyt ja säästä 20%". Voit lisätä vielä esimerkiksi "Tarjous voimassa rajoitetun ajan”, jos haluat saada katsojan toimimaan heti. Mainoksen tulisi kannustaa ihmisiä klikkaamaan heti eikä jättää asiaa odottamaan.

Yksi toimintakehoite per mainos on riittävä. Jos haluat kokeilla monia erilaisia tarjouksia, kannattaa tehdä samaan kampanjaan kaksi erilaista mainosta erilaisilla kuvilla ja teksteillä, ja testata kumpi tarjous "vetää" paremmin.  

Ja lopuksi: musta myöskin hyödyntää kaikki Facebookin tarjoamat mahdollisuudet lisätä relevanttia tietoa mainokseesi.

  • Mainoksen otsikko herättää huomion ja kertoo mistä mainoksessa on kyse

  • Kuvaustekstissä voit kertoa tuotteen tai palvelun lisäarvosta sekä esimerkiksi hinnan tai muun myyntiargumentin

  • Toimintokutsu on painike, johon kannattaa valita se toiminto, johon haluat ihmisten ryhtyvän nähtyään mainoksesi

  • Linkin kuvausteksti on valinnainen eikä näy kaikissa sijoitteluissa, mutta siinä voi esimerkiksi kertoa miksi sivustollasi kannattaa vierailla

  • Näytä linkki on myös valinnainen. Sitä kannattaa hyödyntää silloin kun mainoksen takana oleva kohde URL-osoite on pitkä ja monimutkainen (esimerkiksi tuotesivu). Näytä linkki -kohdassa voi esittää lyhyen ja helpommin muistettavan version URL-osoitteesta.

© 2018 by DigiSampo

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon